یزدفردا: نشست مشترک کارگروه تخصصی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد و کمیسیون‌های صنعت و معدن اتاق بازرگانی یزد به‌منظور بررسی چالش‌های حوزه صنعت و معدن برگزار شد.

به گزارش یزدفردا به نقل از روابط‌ عمومی اتاق بازرگانی یزد در این جلسه علی‌اصغر بیگی نایب‌رئیس اتاق بازرگانی یزد گفت: شرایط حال حاضر کشور برای صنعت شرایط خوبی نیست به‌گونه‌ای که حتی از زمان جنگ نیز شرایط سخت‌تری داریم. از ناترازی‌های انرژی گرفته تا مسائل مالیاتی همه با آن درگیر هستیم و به نظر می‌رسد برنامه‌ریزی مشخصی نیز برای آن نیست. این جلسات تلاش می‌کند تا مشکلات صنایع در حوزه‌های مختلف را بررسی و جمع‌بندی کرده و در نهایت در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح کند.

شریف فرد رئیس انجمن کاشی و سرامیک استان با اشاره به افزایش بی‌رویه قیمت مواد اولیه گفت: بسیاری از صنایع باید مواد اولیه را از خارج وارد کنند و افزایش نرخ ارز، آن‌ها را با مشکل مواجه کرده است. از سوی دیگر ناترازی‌های انرژی و قطعی مکرر برق و گاز سبب شده نیمی از کارگران واحدهای صنعتی بیکار باشند؛ ولی باید حقوق و مزایای آن‌ها را پرداخت کرد.

وی ادامه داد: درحالی‌که بدهی‌های واحدهای صنعتی همچنان پابرجاست اما بانک‌ها تسهیلات نمی‌دهند و در این شرایط یک واحد تولیدی چگونه می‌تواند فعالیت کند. قانون رفع موانع تولید می‌گوید در صورت قطعی گاز و برق دولت باید خسارت دهد؛ اما کسی جوابگو نیست. با این روند طی چند ماه آینده نیمی از کارخانه‌ها تعطیل خواهند شد.

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی یزد نیز در این جلسه گفت: عمده مشکلات نتیجه سیاست دولت فعلی و دولت‌های قبلی است برخی در حوزه قوانین و مقررات و برخی در خصوص کارهایی است که باید انجام می‌شده و نشده. موضوع کمبود آب و برق و گاز در کوتاه‌مدت قابل‌حل نیست تا نیروگاه نباشد مشکل برق حل نمی‌شود؛ اما برخی مشکلات در حوزه قوانین و مقررات است؛ مانند سیاست‌های حوزه ارزی. در نتیجه باید روی این مسئله که عمده صنعت و معدن درگیر هستند تمرکز کرد.

حمیدرضا شرافت ادامه داد: در بخش معدن مشکل اصلی انرژی است. صنعت فولاد نیز در حال حاضر با 40 درصد ظرفیت کار می کند. بخش معدنی بخشی است که قرار بود جایگزین نفت شود ولی راهی که می رود اشتباه است. فشار روی حلقه اول زنجیره است و مشکلاتی ایجاد شده است و مشکلات به زنجیره های بعدی نیز منتقل شده است.

وی تأکید کرد: طی چهل سال گذشته در استان یزد در زمینه اکتشاف کاری انجام داده نشده و معادن بزرگ استان مشکل خوراک دارند نهادهای دولتی اگر در زمینه اکتشاف کمک نکنند، معادن بزرگ هم در آینده نزدیک تعطیل خواهند شد. معادن انفال است و به مردم همان منطقه تعلق دارد؛ اما مواد معدنی به‌صورت خام از استان خارج می‌شود و سود و بهره‌ای به مردم یزد نمی‌رسد. باید در قالب مسئولیت اجتماعی سهمی برای استان در نظر گرفته شود.

مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری یزد با اشاره به اینکه هم دولت و هم بخش خصوصی مشکلات را می‌دانیم گفت: باید تلاش کنیم تا در حوزه تأمین مالی، ارز، مسائل معدن و… مشکلات مشخص شده و هر جا حق یزد در حال ضایع شدن است به دولتمردان انتقال دهیم.

مرتضی محمودی ادامه داد: در حوزه صنعت چند چالش اصلی داریم یکی زیرساخت‌هاست که راه‌حل کوتاه‌مدت ندارد؛ ولی باید به آن پرداخته شود. یکی بحث تأمین مالی است هم ارز و هم تسهیلات شبکه بانکی و یکی هم پرداخت بهای خدمات دولتی شامل مالیات و تأمین اجتماعی و بهای برق و گاز و… اینها مواردی است که تمام صنایع با آن درگیر هستند و لازم است ضمن تبیین تمام موارد برای مرتفع‌شدن مشکلات تلاش کنیم. در این مسیر باید از پتانسیل‌های موجود استان از جمله شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بهره ببریم.

سید امیرحمزه موسوی عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی یزد نیز در این جلسه به مشکلات صنعت نساجی اشاره کرد و گفت: در حوزه نساجی سالانه بین 3 تا 4 میلیارد دلار قاچاق در کشور صورت می‌گیرد از سوی دیگر سال گذشته حدود یک میلیارد ارز نیمایی برای واردات پارچه اختصاص‌داده‌شده است. استان یزد از قدیم پایگاه نساجی بوده است فاخرترین پارچه‌ها در استان یزد تولید می‌شود؛ ولی با این ارز، پارچه معمولی وارد می‌شود و در کنار آن از رانت استفاده می‌شود. ضمن برخورد با قاچاق، باید قوانین واردات پارچه نیز سخت‌گیرانه‌تر باشد.

قوانین داخلی، مانع توسعه صادرات است

امیرحسین حیدرزاده عضو هیئت‌مدیره خانه معدن استان یزد نیز با اشاره به اینکه برخی موانع موجود در کشور، ارتباطی با تحریم‌ها ندارد گفت: بسیاری از مشکلاتی که بخش صنعت و معدن با آن درگیر هستند ارتباطی با کمبود ارز و تحریم‌ها ندارد؛ بلکه مجموعه قوانین و مقررات داخلی است که نیاز به بازنگری دارد تا فرایندهای صادراتی تسهیل شود. بحث صادرات با مقررات داخلی بسیار پیچیده است و علاوه بر اینکه مشوق صادراتی وجود ندارد هزینه اضافی نیز برای صادرکنندگان لحاظ می‌شود.

علیرضا رضایی معاون شرکت شهرک‌های صنعتی استان نیز گفت: کمبود آب و نیروی کار ماهر، تأمین انرژی، زیرساخت و حمل‌ونقل، کمبود ارز و… همه از مشکلاتی است که صنایع با آن درگیر هستند؛ اما از زاویه دیگر باید به موضوع نگاه کنیم؛ مثلاً در خوشه نایلون و نایلکس ژاپن دستگاه‌هایی دارد که ظرفیت تولید 4 برابر است و 12 برابر کمتر انرژی مصرف می کند ما نیز باید به سمت افزایش بهره وری برویم. مطالعه شهرک های فناوری در استان انجام و در 4 رسته مصوب شده است. ایجاد شهرک‌های فناوری تخصصی می‌تواند روی این مشکلات اثرگذار باشد. شهرک فناوری باعث رشد تکنولوژی و دانش و فناوری شده و بسیاری از این مشکلات را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

رئیس اتاق بین‌المللی جوان نیز با اشاره به اینکه بخش خصوصی در تأمین زیرساخت‌ها همکاری می‌کند گفت: دولت توان پرداخت هزینه زیرساخت‌ها را ندارد و بخش خصوصی وارد کار شده اما قوانین دست‌وپاگیر زیادی وجود دارد حداقل در صدور مجوزها تسهیل صورت گیرد.

رامین زارع ادامه داد: در بیان مشکلات صنعت، چالش حمل‌ونقل مغفول مانده است. هزینه گزاف حمل‌ونقل قیمت ما را در بازار هدف افزایش می‌دهد و عملاً کالای ما غیرقابل‌رقابت می‌شود. واقعیت این است که برخی موضوعات بین‌بخشی است و نیاز است موضوع و سرفصل‌ها کنار هم دیده شود لجستیک تجاری ما بعضاً قوی است؛ اما چون دو وزارتخانه مرتبط با آن هماهنگ نیستند عملاً قابل‌استفاده نیست.

محمد شهوازیان، فعال اقتصادی و عضو شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی به مشکلات تسهیلات بانکی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در یک جنگ اقتصادی هستیم و معدل سه و چهار برابر جواب نمی‌دهد، بانک‌ها باید 6 برابر معدل تسهیلات بدهند. قانون کارمزد بانک‌ها در سامانه توافقی نیز معضل دیگری است که باید پیگیری شود چرا صنعت باید مشکلات سایر بخش‌ها را حل کند؟! از سوی دیگر در شرایطی هستیم که رقابت مواد اولیه در بورس معنا ندارد وقتی شرکت می‌تواند در بورس باشد که حق انتخاب داشته باشد؛ ولی ما در حال حاضر حق انتخابی نداریم پس بودن در بورس معنا ندارد. حداقل سقف رقابت را بردارند بر اساس سهمیه و کف قیمت خریدوفروش صورت گیرد.

مهدی آبران، عضو شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد نیز به موضوع انرژی خورشیدی اشاره کرد و گفت: در حوزه نیروگاهی استان یزد به‌اندازه مصرف، برق تولید می‌کند، یزد یک استان صنعتی است و اشتغال 4 استان دیگر را نیز پوشش می‌دهد چرا باید برنامه خاموشی استان مانند استان‌هایی باشد که صنعتی نیستند؟ در حوزه انرژی، مپنا به‌عنوان نیروگاه ساز جلوی واردات تجهیزات نیروگاهی را گرفته درحالی‌که خودش توان تولید ندارد در وزارت نیرو هرکه بخواهد نیروگاه بسازد برخورد خوبی نخواهد شد. در واقع وزارت نیرو بزرگ‌ترین مانع در مقابل نیروگاه سازی است. پیشنهاد می‌شود برای حمایت از صنعت اجازه ثبت سفارش در حوزه نیروگاهی داده شود.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا